Rädda Barnen i Lerum sa upp samarbetet!

Minnesfonden instiftades 2005 och väckte stor uppmärksamhet. Vid förfrågan till Rädda Barnen i Lerum var styrelsen smickrad över förtroendet. Men man hörde först med Rädda Barnen riks om det var korrekt att ta på sig ansvaret för att disponera och redovisa fonden, vilket naturligtvis var i sin ordning.

I april 2016 meddelar styrelsen i Lerum att det strider mot RBs stadgar att disponera medel som kan delas ut till enskilda personer. Den verkliga orsaken är i stället påtryckningar att säga upp samarbetet sedan Claes Jenningers bok En skola fri från mobbning kommit ut. Där berättas Måns historia i Lerums skolor. Ingen, förutom dåvarande kommunalrådet, ytterst ansvarig för den kommunala skolan, namnges i boken. Men Lerum vill inte påminnas varje år om det man vill att människor ska glömma.

Det är en stor tragik att ”ansvariga” vuxna människor inte kan stå för sina handlingar, och uteblivna handlingar. Försoning har sökts med Lerums kommun många gånger men avvisats. Man föredrar att tysta ner. Att ignorera Måns en gång till. En vuxenvärld mot en död 13-åring. Det är djupt tragiskt.

Men Måns Jenningers minnesfond kommer att återuppstå, med en tryggare samarbetspartner än Rädda Barnen i Lerum.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.